GEZOND-training
tekst

De maand van de gebitsverzorging

Les 1 Module 1


Laat ik even beginnen bij de maand van de gebitsverzorging. Februari is al sinds 2008 de maand van de gebitsverzorging. Ooit heel klein begonnen bij een paar dierenartsen, tegenwoordig is het een nationale actie...... de dierenartsen hebben het er best druk mee.

Dierenartsen hebben meer aandacht voor het gebit van je kat.De dierenartsen zijn tegenwoordig ook veel meer alert op de conditie van het gebit van je kat. Vroeger werd er nog wel eens onverdoofd wat tandsteen weg gekrabd, maar tegenwoordig gebeurt de gebitssanering van je kat onder algehele verdoving. Zodat ook echt alles schoongemaakt kan worden, zonder pijn of stress. 

Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in speciaal apparatuur voor gebitscontrole en -sanering, net zoals bij je eigen tandarts. Om goed te kijken of er niet meer met het kattengebit aan de hand is dan je met het blote oog kan zien wordt er o.a. speciaal fotoapparatuur aangeschaft. Want soms liggen de problemen dieper, maar soms ligt het er ook dik bovenop zoals de ophoping van tandsteen of slijmvlies overwoekering.


Maar nu loop ik op de zaken vooruit…. als je het nog niet gedaan hebt, maak dan eens een afspraak met je dierenarts en hoor wat hij/zij over het gebit van je kat te zeggen heeft. Ja, kan natuurlijk gebruik maken van de speciale actiemaand, maar soms kan je kat niet zo lang wachten.

Het startpunt is een afspraak bij je dierenarts voor een gebitscontrole


Kijk even naar de video van Wiske, haar tanden lossen als het ware op. Haar eigenaar was heel alert op de eerste tekenen van deze aandoening, want er waren al eerder kiezen om deze reden verwijderd. Dus toen Wiske uit haar bekje begon te stinken, maakte ze snel een controle afspraak. Op de video zie je dat Wiske een gebitsreiniging krijgt en dat de aangetaste kies wordt getrokken. 


VIDEO credit: NOS gepubliceerd op 2 jan. 2019


Een behandeling zoals deze kost al gauw 400 tot 600 euro. Sommige aandoeningen zijn aangeboren, maar veel kan voorkomen worden met een goede gebitsverzorging. En tandenpoetsen is daarbij, net zoals bij ons, de beste manier om het gebit van je kat in goede conditie te houden en het trekken van tanden en kiezen te voorkomen.


Zeg eens eerlijk...

heb jij wel eens in het bekkie van je kat gekeken?

Pen
>