GEZOND-training
tekst

Wanneer ga je voor ‘n gebitscontrole

Les 2 Module 1


Ja die maand van de gebitsverzorging... had jij wel eens een afspraak voor een gebitscontrole bij je kat gemaakt?

Ohww het is voor jouw kat niet nodig?….. ehh weet je het zeker?! Ongeveer 2 van de 3 katten boven de 3 jaar heeft min of meer last van gebitsproblemen. Van een klein beetje tandplak tot een ernstige tandvleesontsteking.

2 van de 3 katten... ja dat is best veel hè?


"Hoe weet je nou of het toch niet zo goed gesteld is met het bekkie van je kat?"

De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je kat wel heeeeel erg uit z'n bekkie meurt. En dan dus niet alleen nadat hij een overheerlijke vismaaltijd heeft gegeten, maar eigenlijk altijd.

En als je dan in dat bekje kijkt dan zie je geen mooie parelwitte tanden, maar bruin gelige aanslag (tandplaque) of zelfs hele bouwwerken om dat gebit.... tandsteen dus. En nee, niet alleen naar die tandjes kijken, maar vooral verder in het bekje, waarvoor je de lippen van je kat even moet optillen.


En kijk dan ook even naar het tandvlees, zijn er rode randjes zichtbaar aan de bovenkant van de kiezen? Dat duidt meestal op een ontsteking van het tandvlees. En dan is er vaak ook iets meer aan de hand met het gebit.


Zijn de tanden of kiezen echt verkleurd? Dan is waarschijnlijk de tandzenuw afgestorven. Vaak zitten de tanden dan ook los.... ieuuuuwww bedenk zelf eens hoeveel pijn dat doet. Het nadeel van je stoere kat is, dat hij heel lang doet alsof er niets aan de hand is.... sjucht.

Wat zijn die andere subtiele dingen
waar je aan kan merken dat het niet helemaal goed gaat met je kat. 

Als er geknoeid wordt met eten, of je kat ineens geen brokjes meer wil eten, dan is dat wel even een aanleiding om eens in het bekje te kijken of een afspraak te maken met je dierenarts. En als je niet meteen de verandering bij het eten op merkt dan kan het zelfs gebeuren dat je ineens vindt dat je kat wat magerder is geworden. 

Je kat knoeit altijd met het eten....
hebben we het over hetzelfde of bedoel je spelen?


Het eten uit het bakje halen met een pootje, heeft waarschijnlijk een andere reden, zoals een te diep bakje of het voerbakje naast de waterbak. In dit geval bedoel ik:

  • dat je heel duidelijk ziet dat je kat maar aan één kant kauwt en vaak zie je dan ook dat je kat zijn kopje wat scheef houdt
  • brokjes oppakken maar ze ook weer uit zijn bekje laten vallen
  • de brokjes heel erg verkruimelen
  • kwijlen.... dat is  absoluut geen goed teken!

"Katten zijn geen honden 
die al bij de gedachte aan iets lekkers lopen te kwijlen."


Dat hoort niet bij een kat. Als een kat kwijlt is er meestal iets aan de hand met zijn gebit. Smakken is ook meestal een teken dat ze hun bek niet goed kunnen (of willen) sluiten omdat het gebit zeer doet. En als je dit soort tekenen ziet, dan verbaast het je ook niet dat je kat (iets?) is afgevallen. 

klik hier voor de Checklist!


Ook iets om in de gaten te houden .... een kat die zichzelf niet meer goed schoonhoudt. Dat is ook nooit een goed teken. Dat kan ook allerlei andere oorzaken hebben, zoals te dik zijn of last van artrose. Maar een slecht gebit nodigt ook niet uit tot veel likken en poetsen. 

Te lange of ingegroeide nagels want je nagels onderhouden, wat een kat met zijn tandjes doet gaat hem natuurlijk ook niet worden als het bekje zeer doet.

"Voila... nu heb je ongeveer op een rij hoe je kan ontdekken dat het niet helemaal lekker gaat in dat kattenbekkie."

Had je die handige gratis download gemist? Dan kan je hem hier nog aanvragen: Checklist Kattengebit

Pen
>