Wat kan je zelf doen
Les 3 Module 1
Oké laten we er even van uit gaan dat je een gebitscontrole hebt gedaan bij de dierenarts of je hebt zelf je kat grondig bekeken. En poehée je hebt geluk er is nog niets aan de hand. Of de dierenarts heeft het kattengebit gesaneerd en die is nu helemaal blinkend schoon.
Wat kan je dan zelf doen om te voorkomen dat er weer tandplaque vormt?
Je hebt poeders die je over het eten kan strooien, meestal werken ze op basis van zeewier. Nou ja, een speciaal soort alg (Ascophyllum nodosum) dat de conditie van het tandvlees verbetert en bijdraagt aan sterke tanden en een frisse adem.... ook niet onbelangrijk natuurlijk. Het poeder werkt via het bloed en de speekselklieren, de samenstelling van het speeksel wordt namelijk veranderd, waardoor er vorming van plaque wordt voorkomen. Bovendien maakt het bestaande tandsteen zachter, zodat die makkelijker verwijdert kan worden. Het is alleen even afwachten of je kat dan nog zijn eten wil eten......
Een veel ouder middel is een spulletje door het drinkwater.... Tsja, dat is natuurlijk makkelijk toe te dienen een beetje in het water en klaar. Er zijn middelen in omloop met xylitol, wat eigenlijk giftig is voor katten en er zijn middelen zonder. Nadeel is eigenlijk dat de meeste katten toch al niet zoveel drinken en als dit goedje er voor zorgt dat dit nog minder wordt..... daar zit je natuurlijk niet op te wachten?!
Ja, en dan zijn er natuurlijk de nodige voeren, snacks en kauwspeeltjes. Maar wees eens eerlijk..... heb jij je kat wel eens ECHT zien kauwen? Bijten kunnen ze, ze bijten de grote brokjes en snacks door. Maar daarna? Toch weer hap-slik-weg hè?! Dus het helpt wel.... nou ja, een beetje. Maar als er snel tandsteen vormt ben je nergens met dit soort middelen. En toch als hulpmiddel erbij zijn dit soort kauwdingen best handig. En als je een snackje geeft waarom dan niet één die helpt bij het poetsen.
96% van de dierenartsen raden tandenpoetsen aan als het gaat om gebitsverzorging!
Tsja poetsen... ga er maar aan staan. Zeker bij een kat waarbij de meeste mensen niet gewend zijn om "dingen" te doen. Laat staan tandenpoetsen. Want..... een kat is eigenwijs hè? En toch kan het! Natuurlijk is het geweldig als je vanaf kitten begint, want net zoals met kleine kinderen er kan best al van alles misgaan bij de melktanden en het wisselen. En dan is het natuurlijk heel fijn als je er boven op zit.
Maar ook bij oudere katten is het aan te leren. En wacht dan niet tot het mis is, want dan hebben ze ook een slechte associatie met het aan hun bekje zitten. En bovendien... zo lang wil je toch niet wachten? Want als jij ziet dat het pijn doet, dan heeft je kat al heel lang met die pijn rondgelopen. Want laten zien dat er iets mis is, dat zit niet in het DNA van een kat..... come on?! Het is toch geen hond, die piept?
Dusss laten we beginnen. Links om of rechts om... met inimini babysteps, soms vooruit en soms weer een stapje terug. Met ontspanningsoefeningen en relaxmassage voor je kat... kortom the works! Van af nu gaan we echt beginnen!