GEZOND-training
tekst

TANDENPOETSEN bij je kat

7 Modules 20 Lessen 'n kwestie van doen!

About this course

Laat ik even beginnen bij de maand van de gebitsverzorging. Februari is al sinds 2008 de maand van de gebitsverzorging. Ooit heel klein begonnen bij een paar dierenartsen, tegenwoordig is het een nationale actie...... de dierenartsen hebben het er best druk mee.

Dierenartsen hebben meer aandacht voor het gebit van je kat.

De dierenartsen zijn tegenwoordig ook veel meer alert op de conditie van het gebit van je kat. Vroeger werd er nog wel eens onverdoofd wat tandsteen weg gekrabd, maar tegenwoordig gebeurt de gebitssanering van je kat onder algehele verdoving. Zodat ook echt alles schoongemaakt kan worden, zonder pijn of stress. 

Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in speciaal apparatuur voor gebitscontrole en -sanering, net zoals bij je eigen tandarts. Om goed te kijken of er niet meer met het kattengebit aan de hand is dan je met het blote oog kan zien wordt er o.a. speciaal fotoapparatuur aangeschaft. Want soms liggen de problemen dieper, maar soms ligt het er ook dik bovenop zoals de ophoping van tandsteen of slijmvlies overwoekering.

Maar nu loop ik op de zaken vooruit…. als je het nog niet gedaan hebt, maak dan eens een afspraak met je dierenarts en hoor wat hij/zij over het gebit van je kat te zeggen heeft. Ja, kan natuurlijk gebruik maken van de speciale actiemaand, maar soms kan je kat niet zo lang wachten.

Het startpunt is een afspraak bij je dierenarts voor een gebitscontrole

Kijk even naar de video van Wiske, haar tanden lossen als het ware op. Haar eigenaar was heel alert op de eerste tekenen van deze aandoening, want er waren al eerder kiezen om deze reden verwijderd. Dus toen Wiske uit haar bekje begon te stinken, maakte ze snel een controle afspraak. Op de video zie je dat Wiske een gebitsreiniging krijgt en dat de aangetaste kies wordt getrokken. 

VIDEO credit: NOS gepubliceerd op 2 jan. 2019

Een behandeling zoals deze kost al gauw 400 tot 600 euro. Sommige aandoeningen zijn aangeboren, maar veel kan voorkomen worden met een goede gebitsverzorging. En tandenpoetsen is daarbij, net zoals bij ons, de beste manier om het gebit van je kat in goede conditie te houden en het trekken van tanden en kiezen te voorkomen.

Zeg eens eerlijk...

heb jij wel eens in het bekkie van je kat gekeken?

meer info

Hoe werkt 't

3 Lessen

Waarom zou je tandenpoetsen?

Waarom zou je tandenpoetsen bij je kat? Dat gebeurt in de natuur toch ook niet.... 

INLOG NA MODULE 1
3 Lessen

Voorbereiden... adem in adem uit

O jee we gaan beginnen. Als je kat maar niet..... adem in adem uit we beginnen eerst met wat relaxoefeningen, dat is beter voor je kat en zeker voor jou

INLOG NA MODULE 1
3 Lessen

Wel even je vingers tellen na afloop?!

Ooit gedacht dat je vrijwillig je vingers in het bekkie van je kat zou steken? En ben je er klaar voor... zit je kat inmiddels heerlijk tegen je aan te genieten van je massage... dan gaan we nu echt beginnen. 

INLOG NA MODULE 1
2 Lessen

Even relax..... echt je kan het

Zie je het even niet zitten, is je kat dwars...... of loop je zelf te stressen en te doemdenken. Ja daar reageert je kat natuurlijk op. Twee oefeningen die je weer even op de rit zetten.

INLOG NA MODULE 1
3 Lessen

Daar is die tandenborstel dan!!

Zo was je toe aan het echte werk, die tandenborstel waar je dierenarts het over had? Misschien ook wel zo veilig als dat gedoe met je vinger niet lukt.

INLOG NA MODULE 1
3 Lessen

Poetsen tot je een ons weegt?!

Poetsen bij je kat gaat gelukkig iets anders dan bij de mens. En hoeft zeker geen geen 2 minuten te duren... phoooe valt al weer mee toch?!

INLOG NA MODULE 1
3 Lessen

De laatste loodjes...

Tsja dat poetsen is nu toch echt een kwestie van doen. Gewoon volhouden dan wordt je er echt beter in... of moet ik zeggen, je kat gaat het beter accepteren?!

Pen
>